Houtrot


Houtrot komt zoals gezegd voor als er een aantal veroorzakers aanwezig zijn. Aan de weersinvloeden kunt u niets doen, terwijl de aanwezigheid van zuurstof ook iets is waar u geen invloed op heeft. Het enige dat u echt kunt beïnvloeden is de conditie waarin het hout zich bevindt. Door goed onderhoud kunt u een hoop leed voorkomen. Denk aan de volgende zaken:


- Het laten behandelen en bewerken van hout door een schilder met verf of laten impregneren en dit op een grondige manier laten doen. Dit dient u op periodieke basis te laten doen en niet pas als de verf bij wijze van spreken al van het houtwerk afbrokkelt!


- Wanneer er schroeven en dergelijke in houtwerk worden bevestigd, altijd de gaten afdichten.


- Als ramen of deuren klemmen dan kan hierdoor vocht blijven zitten dat niet weg kan. Buiten het feit dat het sowieso wel handig is om dat probleem op te lossen, is het in het kader van preventie tegen houtrot zeker aan te raden hier aan te werken.


- Ook in het houtwerk van kierende ramen en deuren kan eerder houtrot ontstaan dan in het hout van ramen en deuren die goed sluiten.


- Sloten en scharnieren moeten zodanig bevestigd worden dat er zich geen vocht achter kan nestelen.

Houtrot herkennen


Een aantal zaken waaraan men kan zien dat hout is aangetast door houtrot zijn de volgende: Met name ongeverfd hout heeft een zwarte of roestbruinige kleur. Het hout is zacht van structuur en delen laten los. Het hout is verzadigd met vocht.


Hout dat is aangetast door houtrot heeft te maken met opzwel- en krimpeffecten. De verf die op het houtwerk zit breekt af, is gebarsten of laat los.


Dit betekent niet dat wanneer u een van bovenstaande beschadigingen aan hout ontdekt dat er dan ook altijd sprake is van houtrot. Wanneer u denkt dat in hout houtrot zit, kunt u dit controleren door op het hout te kloppen. Als u een zacht en sponzig geluid hoort is er grote kans op houtrot. En wanneer u dan met een puntig voorwerp in het hout steekt, voelt u direct of het hout nog sterk is of niet.


Gevolgen van houtrot


Houtrot is niet alleen lelijk en bezoedelt de uitstraling van het houtwerk maar verzwakt ook de kwaliteit van het hout. Het hout wordt steeds meer aangetast en hierdoor kunnen problemen als lekkage ontstaan. Wanneer het constructieve houten delen van de woning betreft wordt de constructie verzwakt. Dit kan leiden tot gevaarlijke toestanden en de veiligheid van de constructie maar ook van de bewoners van de woning kan in gevaar komen.


In het geval dat u houtrot in constructieve delen van de woning aantreft, dient u ook verdere inspectie te doen of laten plaatsvinden.